BACK TO CONTENTS +
JUNFEI PEI
STUFF
+ ASCEND! BERLIN!+ A CITY WELCOME CENTER
Berlin, Germany, 2016

Instructor: Johanna Meyer-Grohbrügge

The city of Berlin is not only the capital of Germany but also its vibrant cultural center. It has always been a heterogeneous patchwork of various districts and neighborhoods. There is no real city center. The abundance of historical traces as well as contemporary development create multiple, fluid layers. One cannot read or understand Berlin without wandering around the city, exploring anew and anew. This studio is concerning itself with one of the most urgent political and social question of today’s society: Migration. With a increased number of refugees and security risks, the government efficiency getting became lower and lower. A much-needed house of welcome in city center is need be designed. The site is located in the east of Alexanderplatz, close to various public transport stations (U-bahn, S-bahn and M). No adjacent buildings in context, which itself is an open attitude as well. The new House Of Welcome-Berlin  is among other public amenities providing rooms that can be rented by the Lageso, the BAMF,  the Arbeitsamt  (employment center) or other governmental services upon need. It also is a place of information about all the possibilities that the new arrivals have, where and how they can apply for jobs, housing and other kind of supports. It should be their first starting point. It should not only provide new capacities but be a welcome sign. It should give the people orientation and a first place to turn to. It is not only for refugees and those seeking asylum but be for all people that come to Berlin and want to stay, also those applying for citizenship, students and temporary visitors.

+ EXTERIOR +
+ CONTEXT +
It is the starting point for the design as an open shelters, then no matter who you are, refugees, students and immigrants who are going to settle her or even travelers, all can feel this open gesture. You enter the building and ascend along steps in courtyard, stop at each floor to explore what you can do, and then reach the top level. After getting every procedure done, refugees will enjoy the city at this point, the first public, citizen building they freely enjoy will be here.
+ HOW TO MAKE IT FRIENDLY TO EVERYONE +
+ CONCEPT OF ATRIUM +
+ ARCHITECTURAL PLAN +
+ OPEN ATRIUM INTERIOR +
+ LONG SECTIONAL MODEL +
+ LONG SECTION +
+ PROGRAM AND STRUCTURE +
+ STRUCTURE SYSTEM +
As a shelter, top floor cover the site as roof to protect activities on ground, which outside of small footprint ground floor. The volume become larger and larger floor by floor,without supporting columns, which need unusual structure system to ensure the safe cantilever.  Regarding  each  floor  as  a  structural  entirety  with  steel-truss  structure.  The diagonal truss appearing behind facade, also in courtyard, becoming a tectonic motif without concealing structural components. This will give the building new iconic meaning to make such an open, context-less site become a place.
+ STRUCTURAL STUDY MODEL +
+ DETAIL SECTION +
+ BACK TO CONTENTS +
+  +  +  +  +

All personal works © Junfei Pei. Collaborative works will be marked. Please do not reproduce without the expressed written consent of Junfei Pei.